Barnarbete i Sverige
Barnarbete i Sverige
I dagens Sverige förekommer det inte barnarbete. Men det har förekommit, vilket man kanske inte kan tro. Genom en undersökning som utfördes av organisationen IUL år 1867, visade det sig att barn från åldern 6-7 var tvungna att arbeta. År 1850 arbetade över 10000 barn i fabriker. År 1891 var den ungefärliga lönen för barn under 14 år 2,97 kr. Över hälften av arbetarna var barn under 15 år. I slutet av 1800-talet minskade barnarbetet. En orsak var att det kom nya maskiner som utförde de enklaste arbetena, då behövdes inte längre barnen som arbetare. En annan orsak var att det infördes en lag om hur länge barnen fick arbeta per dag.
Vad vi vill säga är att om organisationerna som hjälper barn får tillräckligt med pengar så kan de göra saker för att motarbeta barnarbetet. Sverige var ju en gång i tiden ett land som hade barn som arbetskraft, men vad man vet nu så finns det inte alls. Så det finns hopp även för de länder som är mest drabbade av barnarbete, att bli fritt från det. Så när NI ger pengar till de här organisationerna, så är det ni som hjälper de att hjälpa. Då bidrar ni till att säkra barnens framtid och ge dem en barndom som alla förtjänar.
Barnarbete i Latinamerika.
Villkoren för barnen blir allt hårdare. I vissa länder t ex. Bolivia så har majoriteten av den vuxna befolkningen ingen tillgång till säkra arbetstillfällen. Vilket gör att villkoren för barnen blir ännu hårdare. Arbetande barn får oftast lägra löner än vuxna som utför samma jobb eftersom att barn inte har lika mycket talan.
De värsta formerna av barnarbete finns inom gruvindustrin och sockerproduktionen. Barnen utsätts för en mycket farlig miljö dvs. farliga verktyg, orena gifter och varma arbetsmiljöer. När barnen blir utmattade så kan det leda till att de kan få sjukdomar, dålig hälsa osv.
Mellan 2004-2007 har barnarbetet ökat dramatiskt, eftersom att många barn arbetar i hushåll och på gator vilket gör att man inte lägger märke till dessa barnarbetare.
http://www.unicef.org/peru/spanish/children_3789.htm
http://www.latinamerika.nu/en-femtedel-av-alla-bolivianska-barn-arbetar
Barnarbete i Kina
Barnarbete i Kina
I Asien är barnarbete ett stort problem. 61 % av allt barnarbete finns i Asien och det mesta arbetet förekommer i Kina. Barn i Kina mellan 5 och 14 år arbetar heltid och dessutom under farliga arbetsförhållanden. 11 % av barnen mellan 10 och 14 år arbetar. Det betyder att det finns 13,3 miljoner barnarbetare i Kina. Det sker ofta olyckor under arbetet. Skador på barnen och att de förlorar sina liv är också vanligt. USA är ett av de länder som stöder barnarbetet utan att veta om det, eftersom att de köper varor från Kina som tillverkats av barn skriver Free legal advice help. I Kina försöker barnen undvika att gå i skolan eller slippa fattigdom, och börjar därför jobba i fabriker. De fastnar sedan i en ond cirkel. Eftersom att barnen får mindre betalt än vad deras utgifter är, så blir de inte rikare på det. Utan de tvingas jobba kvar för att ens överleva dagen. Det finns en lag som säger att barn under 16 år inte får arbeta, men ändå förekommer det eftersom att det finns för få organisationer som kan göra något åt det. När det är till exempel helger eller festliga säsonger i USA, så måste barnen i Kina jobba dubbla skift, 24 timmar om dygnet. Endast för att barnen i USA ska få sina leksaker.
Flera fall av barnarbete har uppmärksammats i Kina. I juni 2007 avslöjades ett fall om att slavar och kidnappade barn har tvingats arbeta på ett tegel verk i östra Kina. Det var sagt att de skulle få välbetalda jobb, men istället blev de misshandlade och tvingades jobba 14 timmar per dag. Då fick ett TV bolag ett uppdrag av de kidnappade barnens föräldrar, att filma det som förse gick på tegel verket. TV bolaget la sedan ut filmen på internet, där föräldrarna kunde se sina barn. Då kunde 400 ofrivilliga arbetare räddas. Av de 400 var 40 stycken barn, och de yngsta bara 8 år. Men ändå så kan det vara 1000 barn som fortfarande saknas.
Det har också kommit fram att företaget City Toys i södra Kina som är leverantör till McDonald’s i Kina, använder barn som arbetskraft. Enligt en tidning i Kina jobbar barnen 7 dagar i veckan och är mellan 14 och 16 år. Om de någon gång är lediga så har de inte råd att åka hem, eftersom att lönen är för låg. Det enda barnen kan göra när de är lediga är att se på gamla filmer eller ringa hem, men då får de köa länge till telefonen. 15 barn bor i ett rum tillsammans som är mellan 18 till 27 kvadratmeter. Sängarna är allt annat än sköna, eftersom att det inte finns några madrasser att sova på. Många unga förfalskar sina id-handlingar för att verka vara äldre. Men man tycker ju att företagen borde se att id-handlingarna är falska eftersom att barnen ser så mycket yngre ut än vad det står. Andra barn jobbar på fabriken för att hålla sina föräldrar vid liv, om föräldrarna tillexempel är sjuka och inte kan jobba själva.
Barnarbete i Afrika
Afrika
Över 200 miljoner barn tvingas arbeta för sin och familjens försörjning. I Afrika arbetar var fjärde barn och de blir allt fler. Omkring60 procent av barnen arbetar inom jordbruk. De flesta arbetar utan lön i familjejordbruk. Det finns regionala skillnader. I länderna söder om Sahara ökar antalet arbetande barn i åldern fem till 14 år medan det minskar i andra regioner. I Mali t. ex arbetar mer än hälften av barnen. I Afrika söder om Sahara arbetar vart fjärde barn i åldern fem till 17 år. 80 procent av barnen får inte betalt för sitt arbete. En tredjedel av världens barn lever i länder där dem inte förbjudit de värsta formerna av barnarbete, till exempel slaveri och prostitution. (SVD)
Nigeria är ett av de översta länderna i Afrika är inblandade i barnarbete användning. Detta beror främst på att deras ekonomi är dålig, men också att föräldrar själva blivit utsatta för övergrepp som barn.
Barnarbete bakom mobilens batteri
Metallen kobolt är en viktig komponent i laddningsbara batterier till bland annat mobiltelefoner, och större delen av denna metall bryts i Kongo och Zambia under oacceptabla förhållanden med barnarbete och miljöförstöring. Det har organisationen Swedwatch kommit fram till. Organisationen anser att leverantörer av konsumentelektronik som Nokia och Sony Ericsson har större möjlighet att påverka än vad de själva hävdar.
(Mobil.se)
Efter att diktatorn Mobutu störtats 1997 har Demokratiska republiken Kongo haft inbördeskrig och under senare år har ekonomin i det närmaste rasat ihop. Situationen har gått över gränsen gällande för hänsynslöst utnyttjande av landets mycket utsatta arbetskraft, visar en rapport från världsfacket IFS. Speciellt upprörande är att de värsta formerna av barnarbetare, det vill säga arbete i exempelvis gruvor och stenbrott samt inom prostitution, är relativt vanligt. Barn rekryteras dessutom som soldater, både till väpnade rebellgrupper och landets nationella styrkor.
Allmänt om barnarbete


Barnarbete
Barnarbete ökar oroväckande snabbt i både industri- och utvecklingsländer. Hur många barn som arbetar är svårt att beräkna eftersom att många barn arbetar inom deras egna familjer och på gatan och där blir de osynliga för statistiken.
Många arbetsgivare drar fördel av barnarbete, det utnyttjar barn och deras arbetskraft, eftersom att barnen inte kräver lika hög lön som de vuxna, och barnen är mera undergivna och har inte lika mycket talan, ingen talan alls i dessa fall. Det händer att barn säljs till företag då deras föräldrar är fattiga. Barnen blir lovade bra lön och goda arbetsvillkor men istället blir de utnyttjade på olika vis och lever under fruktansvärda förhållanden.
Det finns många olika sorters barnarbete. De värsta formerna av barnarbete finns till exempel inom sexindustrin, gruvindustrin, narkotikasmuggling och fyrverkeritillverkning. I krigs- och konfliktsituationer är det också vanligt att barn utnyttjas som barnsoldater. Det är också vanligt att barn utnyttjas inom jordbrukssektorn. Detta innebär att de får jobba många timmar i sträck vilket tär på kroppen och barnen tvingas vara nära farliga maskiner. Barnen skadas också av alla bekämpningsmedel som används på åkrarna. Många flickor arbetar även som hushållerskor i rikare familjer. Barnarbetarna arbetar långa dagar och går miste om att få vara barn och leka med kamrater och de får inte möjlighet att gå i skola.
Att barn och ungdomar hjälper till med hushållssysslor och i familjens eget jordbruk är inte skadligt i sig. Det kan tvärt om och göra så att barnet känner sig behövt och delaktigt i familjen. Det är först när arbetet blir farligt för barnet eller tar upp så stor tid att barnet inte kan gå i skolan eller får leka med sina vänner som arbetet inkräktar på barnets rättigheter. När barnet inte kan gå i skolan som ett vanligt barn påverkar det resten av livet. Utan utbildning har barnet mindre chans att kunna påverka sin egen livs situation och skaffa sig ett kvalificerat yrke.Det flesta barnarbetare finns i Asien, Afrika och Latinamerika. Barnarbete förekommer runt om i hela världen även om det är lätt att tro att det inte gör det.

FAKTA:
· I utvecklingsländer arbetar cirka 16 procent av alla barn mellan 5 och 14 år, vilket är omkring 159 miljoner barn.
· I det minst utvecklade länderna arbetar 30 procent av alla barn i samma åldersgrupp. I absoluta siffror innebär det att 69 miljoner barn mellan 5 och 14 år arbetar i Afrika söder om Sahara.
· I det forna Österstaterna arbetar vart tjugonde barn.
· Knappt hälften av barnen arbetar heltid. Det förekommer att barn från fyra år tvingas jobba upp till 16 timmar per dygn. Dryg hälften av barnen kombinerar arbete med studier och andra sysselsättningar.
· Cirka 60 procent av alla barnarbetare har yrken som på något sett är skadliga för dem. De flesta utför enformigt arbete på jordbruk, på fält, i fabriker, i hushåll och på gatorna.
· Pojkar deltar oftare i betalt arbete medan flickor utgör en majoritet av de som utför obetalt hushållsarbete.
· Det är troligt att miljontals barn sliter som hembiträden i privata hem. Denna typ av arbetskraft är dock dold och därför omöjlig att uppskatta med några tillförlitliga siffror.